Wyposażenie gastronomii

Decydując się na prowadzenie lokalu gastronomicznego, należy pamiętać, że niezbędne jest zakupienie rozmaitych urządzeń. Bez nich szanse na powodzenie biznesu są naprawdę marne. Poniżej podpowiadamy, jakie urządzenia będą konieczne, a także co warto uwzględnić przy ich zakupie. Pozwoli to uniknąć wpadek, które zakończą się niepotrzebnym wydaniem pieniędzy.

Chłodziarka

To bez wątpienia istotny element każdego lokalu gastronomicznego. Chłodziarki uważane są często za podstawowe wyposażenie gastronomii. Przeznaczone są nie tylko do przechowywania produktów.

Mogą służyć również ich ekspozycji. Wówczas należy jednak postawić na chłodzącą witrynę bądź szafę przeszkoloną. Do dyspozycji są również lady chłodnicze i sałatkowe, których można wyeksponować lody bądź sałatki. Wybierając chłodziarkę, zawsze należy uwzględnić rodzaj lokalu, jaki planujemy otworzyć. Warto pamiętać, że świeżość produktów wpływa na jakość podawanych potraw, a tym samym ilość klientów, którzy decydują się nas odwiedzać.

Do cech chłodziarek, które koniecznie trzeba uwzględnić podczas zakupu zalicza się:

  • wielkość,
  • sposób przechowywania,
  • stopień energooszczędności,
  • skalę temperaturową.

Przydatną funkcją jest bez wątpienia funkcja automatycznego rozmrażania, która pozwala zaoszczędzić wiele czasu i pracy.

Zamrażarka

Wiele osób powie w tym miejscu, że w dobrym lokalu gastronomicznym zamrażarka nie jest potrzebna ponieważ bazuje się na świeżych produktach. Tymczasem podstawowe wyposażenie gastronomii obejmuje również zamrażarki. Niezależnie od tego, jak duży biznes zamierzamy prowadzić, zamrażarka powinna się w lokalu znaleźć.

Wybierając ją, należy przede wszystkim uwzględnić to, jak dużo produktów zamierzamy mrozić. Wpływa to bowiem na wielkość urządzenia. Do wyboru mamy bardzo duże szafy mrożące, nieco mniejsze zamrażarki szufladowe, zamrażarki witryny. Te ostatnie pozwalają na wyeksponowanie lodów. W przypadku zamrażarek liczy się również pobór prądu.

Generalnie zasada jest prosta: im mniej zużywa go zamrażarka, tym oczywiście lepiej. Przełoży się to bowiem na niższe rachunki za energię elektryczną.

Zmywarka

Wprawdzie nie jest obowiązkowym elementem wyposażenia gastronomii, ale istotnie ułatwia i usprawnia pracę. Dostępne są zmywarki:

  • podblatowe,
  • kapturowe,
  • przeznaczone do garnków i przyborników kuchennych,
  • tunelowe.

Te pierwsze przeznaczone są do mycia szkła i naczyń. Modele kapturowe będą niezastąpione w dużym lokalu gastronomicznym. Cechują się bowiem bardzo dużą wydajnością. W sprzedaży dostępne są modele, w których cykl zmywania nie przekracza dwóch minut.

Z ich pomocą w ciągu godziny można umyć nawet pięć tysięcy naczyń. Jeśli jednak chcemy prowadzić mały bar, taka zmywarka nie zostanie nigdy w pełni wykorzystana.

Urządzenia rozdrabniające

Wyposażenie gastronomii powinno obejmować również urządzenia rozdrabniające. Ich wybór jest całkiem spory. W sprzedaży dostępne są:

  • krajalnice,
  • szatkownice,
  • wilki do mielenia mięsa,
  • obieraczki.

Szczególną kategorię stanowią roboty wielofunkcyjne, które obecnie wybierane są niezwykle chętnie. Z ich pomocą można bowiem szybko zmielić mięso, poszatkować warzywa, posiekać zioła.Sięgając po urządzenie wielofunkcyjne, istotnie przyśpieszymy proces przygotowania ciasta czy rozmaitych sosów. Z pomocą można również przygotowywać domowy majonez, który jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy niż ten gotowy.Bez wątpienia warto rozważyć zakup obieraczki do warzyw. Nie chodzi tu rzecz jasna o ręczną obieraczkę, którą chyba każdy z nas ma w domu. To urządzenie pozwoli szybko obrać chociażby ziemniaki.

Wyposażenie gastronomii ma ogromne znaczenie dla powodzenia biznesu. Wymienione powyżej urządzenia to oczywiście nie wszystko, co powinno się w lokalu gastronomicznym znaleźć.Nie można zapomnieć o urządzeniach grzewczych, bez których nie zaserwujemy naszym gościom nic na ciepło.Zanim udamy się do hurtowni po zakup poszczególnych urządzeń, warto poważnie zastanowić się nad tym, jak ma wyglądać nasza działalność.

Po co bowiem kupować na przykład zmywarkę tunelową, kiedy nigdy nie wykorzystamy w pełni jej możliwości?