Jak działają pochłaniacze wilgoci?

Jak działają pochłaniacze wilgoci?

Mimo że wilgoć w produktach spożywczych jest przydatna dla jakości żywności, nadmiar wilgoci w opakowaniu jest niekorzystny dla jakości produktu spożywczego i integralności opakowania, szczególnie w przypadku żywności o wysokiej aktywności wody, takiej jak świeże produkty i surowe produkty mięso.

Czym są pochłaniacze wilgoci

W takich przypadkach są pochłaniacze wilgoci w saszetkach w opakowaniach żywności. Powszechnym procesem wchłaniania wilgoci w opakowaniach żywności jest adsorpcja fizyczna. Pochłaniacz wilgoci w saszetkach jest stosowany praktycznie w przypadku każdego rodzaju transportu.

Żel krzemionkowy jest pochłaniaczem wilgoci, jak sama nazwa wskazuje, pochłania nadmiar wilgoci dostępnej w opakowaniu żywności, aby utrzymać świeżość żywności. Te saszetki pochłaniające wilgoć mają bardzo wysoką zdolność absorpcji wody. Pakiet żelu krzemionkowego chroni żywność i produkty farmaceutyczne podczas przechowywania, pochłaniając nadmiar wilgoci z opakowania, zapewniając jakość produktu.

W opakowaniach do żywności wilgoć doprowadzi do wzrostu pleśni i zepsucia. Kondensacja może również uszkodzić inne elementy, takie jak elektronika i może przyspieszyć rozkład chemikaliów, takich jak te w tabletkach witaminowych. Za pomocą pakietów żelu krzemionkowego przedmioty te można zachować dłużej. W proszku jak proszek białkowy, proszek przyprawowy – użycie saszetek z żelem krzemionkowym jest bardzo korzystne. Pomoże to zapobiec grudkom. W żywności odwodnionej żel krzemionkowy pomoże zachować kruchość.

Jak działa pochłaniacz?

Pochłaniacz wilgoci saszetki działa na zasadzie absorpcji. Ta ma miejsce, gdy jedna substancja łączy się z inną substancją. Substancje zmieniają się, gdy wchodzą ze sobą w interakcje. Adsorpcja ma miejsce, gdy jedna substancja przykleja się do powierzchni innej, ale każda z nich pozostaje taka sama. Każda substancja zachowuje swój oryginalny charakter. Adsorpcja to działanie, które zachodzi podczas używania środka pochłaniającego wilgoć. Osuszacze usuwają wilgoć i spowalniają procesy, które mogą zepsuć żywność lub wytworzyć pleśń i zapachy na powierzchniach.